Mabon - podzimní rovnodennost

26.09.2015 18:52

Mabon – podzimní rovnodennost

 

23. září je silný vtisk energie, kdy Slunce přechází přes rovník

Mabon neboli podzimní rovnodennost je jedním ze svátku kola roku, kdy oslavujeme cykly a zákonitosti v přírodě. Cítíme rytmus pulsujících proudů země, které nás obtékají. Proměny přírody a její moudrost. Dostávají se nám do krve… je to jeden z posvátných svátků, jehož rezonance nás laskavě vylaďuje na soulad a harmonii. Zachyťme toto volání…

Slunce přechází přes rovník do znamení Vah, začíná babí léto a nádherný podzim. Je to velmi krásné období, nejen pro svou atmosféru, ale také pro jemnost energií, které k nám sestupují. Jsou to energie rovnováhy, harmonie a porozumění. Vedou nás k rozjímání o klidu, bezpečí, životních jistotách a přátelství. Přinášejí nám také společné sdílení příběhů, radosti, zpěvu a tance.

Je to čas hojnosti, se závanem vůně zralých jablek a trávy. Přicházejí oslavy svátků vína. Jsou to dny s energií podzimu, plné barev, kaštanů, jeřabin, pečených brambor, kouře a zemitého listí.  Všude je cítit vůně štrúdlu, křížal, chuť jablečného moštu a krouhání zelí. Jsme opojení sladkým vínem a šípkovým čajem, nasyceni všemi dary země. Užíváme si babího léta, posledních teplých dnů. Nalaďme se na tu krásu, je všude kolem. Ti, kteří měli tu čest a narodili se v tomto období, umí vytvářet hojnost a umí si počkat na správný okamžik.

Nastává rovnováha nejen v přírodě, ale i v nás (co jsme zaseli, to sklízíme). Jak jsme na tom s rovnováhou. Dokončili jsme, co jsme si předsevzali? Rozjímejme nad otázkou „ Je teď správná doba, která přinese ovoce?“  Nadešel čas, abychom velmi pozorně prozkoumali naše přesvědčení. Zakládají se na pravdě? Obraťme pozornost dovnitř a mějme odvahu ptát se, zda pro nás platí i nadále. Pravda je stále přítomná kolem nás. Měli bychom projít v myšlenkách již téměř uplynulý rok a zamyslet se nad ním. Udělejme si čas na rekapitulaci toho, co se událo od poslední rovnodennosti do této. Odpovězme si na otázky života. Jestli plody už minulý rok byly nahnilé a neměly být uskladněny, nebo byly scvrklé a bez životní mízy. Již v dávných dobách lidé také věděli, že je velmi důležité mít zdravou rovnováhu v práci, zábavě, odpočinku a aktivitě. Nepracujeme přehnaně i několik hodin týdně?

A tak odpočívejme a nechejme se unášet proudy harmonie.

 Buďme vděčni za to, co nám život dává, za hojnost plodů a darů. Děkujme za život, dech, vodu, potravu a tělo. Vyslovme opravdově ze srdce vděčnost matce Zemi, zdroji života. Spojme se s její moudrostí, jež nám vyčaruje úsměv na tváři a dává nekonečný proud krásy a péče.

Zachyťme volání a sílu Mabon (vyslov mejbn) a požádejme o vyrovnání s prosbou o harmonii pro všechny.

Uvolněme se a nebuďme ztuhlí z blížící se zimou. Světlo a tma jsou v tuto chvíli v rovnováze. Dovolme si jen být a prožívat, setkat se s touto silou, vychutnávat toto období všemi smysly a celým srdcem. Buďme vděční za tyto energie. Zastavme se a jen tak si sedněme a vnímejme obrovskou sílu Slunce, nádherný rytmus Země. Vychutnávejme si ho po doušcích, tak jako blahodárný mošt. Nalaďme se a nechme se léčit.

Podzim je zasvěcen setkávání s přáteli, jimž tisíce hvězd září z očí a úsměvů. Vykresluje se atmosféra noblesy, která nabízí dobrou náladu, smysl pro humor. Je časem posvícení, sdílení se svými blízkými, láskami, ale také výpravou do sebe sama.

Letošní období podzimní rovnodennosti se odehrává v čase, kdy nám na záda po pár dnech doslova dýchá zatmění Luny (28. září). Cítíte ten dech? Silné pulzování Slunce i Měsíce. Změny Měsíce blížícího se do úplného zatmění znalého změny a vývoje. Nechme se překvapit jakou změnu či taneční kreaci rozehraje Luna se Sluncem přecházející rovník. Takže -   smím prosit….?

PS: Co rozehraje vstup do fotonového pásma a další vzestup planety.... ví Bůh. Já teda nemíním čekat a přijímám výzvu k divokému a čarokrásnému tanci a pocitu, jakoby mě vedly neviditelné ruce. Přidejte se. Těším se na společné sdílení a oslavy.

 

S přáním dnů plných rovnováhy a harmonie

 Petra Radová (autor)